Wendagen

De eerste dag op het kinderdagverblijf is ontzettend spannend, voor zowel het kind als papa en mama. Je laat je dierbaarste achter bij juffies die je eigenlijk nog helemaal niet zo goed kent. Vervolgens spelen er allemaal vragen in je hoofd:

Wordt er wel goed voor mijn kind gezorgd?
Heeft mijn kind het wel naar zijn of haar zin?

Kinderen worden daarnaast in een onbekende omgeving geplaatst, waarin zij zich nog vertrouwd en veilig moeten gaan voelen voordat zij zich kunnen ontwikkelen. Kortom: voor zowel kinderen als papa’s en mama’s is de wenperiode een spannende en cruciale periode.

Om deze reden vinden we het bij Vrije Kids dan ook van cruciaal belang dat kinderen en papa’s en mama’s ook echt de ruimte krijgen om te wennen en zich veilig en vertrouwd zullen voelen bij Vrije Kids. Zo hebben wij wel een wenschema opgesteld, maar passen deze aan op de behoeften van het kind en papa en mama.


Wenschema

IntakegesprekDe mentor van het betreffende kind, zal een intakegesprek gaan voeren met papa en mama. In dit gesprek maken papa en mama kennis met de mentor van hun kind en met de werkwijze van Vrije Kids. De mentor (een juffie van de groep) leert op haar beurt weer het kind kennen op allerlei gebieden: drinken, eten, slapen, allergieën, karakter, voorkeuren en speelbehoeftes. Door hier vooraf al kennis over te hebben, kan hier al tijdens de wendagen optimaal op worden ingespeeld.
Eerste wendagNa het intakegesprek zal het kind 1,5 uur gaan wennen op de groep. Het kind en papa en mama leren de kinderen, de andere juffies en de groep zelf kennen. De papa’s en mama’s krijgen de mogelijkheid om het eerste half uur nog even te blijven. In dit halve uur kunnen zij eventueel nog vragen stellen aan de juffies of nog even spelen of knuffelen met hun kind. Wanneer papa en mama besluiten te vertrekken achten wij het van belang dat er afscheid genomen wordt van het kind, zodat het weet dat papa en mama even weggaan en hij of zij ook weer opgehaald wordt.
Tweede wendagDe tweede wendag zal ook een korte periode betreffen van 1,5 uur. Op deze manier krijgen kinderen en papa’s en mama’s de mogelijkheid om rustig aan op eigen tempo te wennen.
Derde wendagDe derde wendag betreft een halve dag en zal plaatsvinden van 9:00 uur tot 12:00 of 13:00. Hierin kijken we naar hoe het kind het de afgelopen wendagen heeft gedaan en passen het wenschema daarop aan. Door het verlengen van de duur van de wendag kunnen kinderen oefenen met het langer verblijven bij Vrije Kids.
Vierde wendagDe vierde wendag betreft ook een halve dag van 9:00 uur tot 12:00 of 13:00
Vijfde wendagOp basis van hoe de afgelopen wendagen zijn vergaan, zullen de juffies in overleg met papa en mama bepalen of het kind deze vijfde wendag de hele dag zal blijven.